Anketa
Šta vam je najvažnije kod izbora keramičara ?
Kvalitet u radu
Preporuka od strane prijatelja
Preporuka na osnovu referenci
Cena
Rezultati

 

Postavljanje keramičkih pločica na lepak

 

Ovaj metod postavljanja pločica je sve više u upotrebi tako da se sada oko 90 % keramičkih pločica postavlja na ovaj način.

 

Da bi se pločice postavaljale na lepak, površina na koju se postavljaju mora biti pripremljena. Pločice se ne mogu postavljati na samo ozidan zid ili na pod koji je samo izbetoniran.

Zid mora biti izmalterisan ili obložen gips-karton pločama ili nekim drugim materijalom (stirodur, stiropor). Takođe, pločice se mogu postavljati direktno i na zid koji je ozidan Y-tong blokovima.

 

Priprema podloge

 

Prilikom postavljanja podnih pločica kao podloga se koristi cementna košuljica tj. ravnjajući sloj.

Ove pripreme su obavezne jer lepkovi koji postoje na tržištu su tankoslojni i nanose se do debljine 1cm, dok je idealna debljina 2-4mm. Nanošenjem lepka koji je deblji od 1cm može doći do blagog pomeranja pločica nakon određenog vremena što negativno utiče na kvalitet izvedenih radova.

 

Lepkovi koji se najčešće koriste za postavljanje keramičkih pločica su najosnovniji lepkovi. S obzirom da su oni najpovoljniji, nema potrebe za korišćenjem skupih lepkova kada se postavljaju keramičke pločice.

Savetuje se postavljanje pločica na minimalnu fugu od 2mm jer se na taj način prikrivaju blage nepravilnosti koje imaju sve pločice bez obzira na cenu koštanja i proizvođača. Ukoliko je kroz određeno vreme potrebno zameniti jednu ili par pločica iz bilo kog razloga, ova debljina fuge omogućava njihovu zamenu, a da se ne dođe do oštećenja ostalih pločica.